P.O.N.T. – Profit Optimalizált Növénytermesztési Tanácsadás

Agro Napló
Mostanság mindenhonnan a precíziós gazdálkodásról lehet hallani. A termelők viszont a sok információk között lassan kezdenek elveszni, és nem tudják, hogy mit válasszanak. Egyre több a piaci szereplő, akik legtöbbször valamilyen kapcsolt termékkel szeretnék a szolgáltatásukat vagy gépüket értékesíteni.

Az Agromatic Automatizálási Kft., a gépek szakértőjeként, hosszú ideje foglalkozik márkafüggetlenül az ország egész területén a gépek precíziós átalakításával. Sokszor arról lehet hallani csak, hogy a precíziós gazdálkodás ott kezdődik, hogy gépparkcsere 100 millió forint értékben. Van lehetőség arra is, hogy a meglévő gépparkot precíziós üzemeltetésre átalakíttassuk. Itt lehet szó a vetőgépről, mű­trágyaszóróról, vagy akár még a kombájnt is át lehet alakítani hozammérősre. Persze sokakban felvetődhet a gondolat, hogy ezek az átalakítások is igen költségesek lehetnek, de erről közel sincs szó!

Az Agro Aim Hungária Kft. szintén évek óta (a piacon az elsők között) kezdett el foglalkozni a precíziós szolgáltatásokkal. Mára már több mint 20.000 ha-on végzett el precíziós szaktanácsadást. A programjuk kiforrott, és kellő mennyiségű tapasztalattal a hátuk mögött végzik a szolgáltatásukat.

A két cég munkatársai a termelőket külön-külön látogatva sokszor azzal szembesültek, hogy a gépek átalakítását ugyan megoldották, vagy lecserélték azokat, de utána a termelő nem tudta, hogy mi alapján és mennyi műtrágyát juttasson ki, milyen tőszámmal vessen el egy táblán belül, vagy pont a szolgáltatás lett elvégezve, de a termelőnek még nem volt kijuttatásra (vagy visszamérésre) alkalmas eszközparkja és egy teljes eszközparkcsere túl sokba került volna.

Az Agromatic Automatizálási Kft. és az Agro Aim Kft. az idei évben úgy döntött, hogy „nincs szolgáltatás gép nélkül és nincs gép szolgáltatás nélkül”. Ennek érdekében egy teljesen márkafüggetlen valós precíziós szaktanácsadási és géppark-átalakítási programot hozott létre P.O.N.T. néven. A mozaikszó nem mást takar, mint PROFIT OPTIMALIZÁLT NÖVÉNYTERMESZTÉSI TANÁCSADÁS.

A program részletes ismertetésére 2018.02.22-én az Aquaworld Resort Hotelben konferenciát és sajtótájékoztatót hívtak össze a szolgáltatást nyújtók. A program alapvetően a 2 cég profiljából adódóan a gépek precíziós kijuttatásra alkalmassá tételéről, és a precíziós szolgáltatási program részleteiről szólt. Nagy Bence, az Agromatic Automatizálási Kft. ügyvezetője több példán keresztül kifejtette, hogy nem kell több 10 millió forintban gondolkodni, aki a gépparkját át szeretné alakítani precíziós kijuttatásra alkalmassá.

Egy termelőnél megesett konkrét példán keresztül levezette, hogy a hozamtérképezés, terv szerinti műtrágyaszórás, differenciált tőszámvetés, terv szerinti növényvédelem esetén a termelő gépeinek átalakítására kevesebb mint 6 milló Ft-ot költöttek. Az előadása végén levezette, hogy a géppark-átalakítás és a precíziós szolgáltatás 5 évre vetítve egy 700 ha-os termelővel számolva 4.000 Ft/ha/év  összegre jött ki. Ez az ár persze változhat a gépek típusától és a szolgáltatással érintett területek nagyságától, de feltette a kérdést, hogy akkor tényleg drága, hogy precíziós legyen? A gépek üzemeltetése, az eszközök működtetése kapcsán folyamatos képzéseket tartanak a partnereiknek.

A következő előadásban Bucsi Tamás, az Agro Aim Kft. talajvédelmi szakértője ismertette a precíziós programjukat. Előadásában először a térinformatikai zóna lehatárolásokra tért ki. Egy táblán kipróbálták ma a piacon elérhető legtöbb lehatárolási módszert, és azt vizsgálták meg, hogy melyik áll a valósághoz legközelebb. Az adatok kielemzése érdekében a területeken talajszelvényeket is feltártak. A zóna lehatárolások után a mintavételezések buktatóiról és a tervezésekről beszélt.

A tervezések esetén szintén egy példán keresztül elemezte ki, hogy a termelő technológiáján hol lehetne változtatni a nagyobb siker eredményében. Előadásából az jött ki, hogy már az inputanyag-ráfordítás költségén is lehet spórolni (de nem minden esetben!), ha zóna szerinti lehatárolásokat elvégezzük és nem táblaátlagban gondolkodunk. A második előadásában végül a precíziós talajjavítás fontosságára hívta fel a figyelmet, szintén költségelemzéseket elvégezve.

Szabó Szilárd szintén az Agro Aim Kft.-től a differenciált tőszámmal való vetéssel foglalkozott. Bemutatta azt az egyedülálló modellt, amit hosszú évek kutatómunkája alatt dolgoztak ki a differenciált vetés kapcsán.
A modell jelenleg a legtöbb hazai forgalomban lévő kukoricahibridre, valamint szója és napraforgó esetén is elérhető. A modell összesen 30 db változót vizsgál annak érdekében, hogy optimálisan történhessen meg a kiválasztott hibrid tőszámbeállítása. Előadása második felében az érdeklődők külföldi precíziós kitekintésből kaphattak ismertetőt a tengerentúlról, Ausztráliából és Európából is.

A új P.O.N.T szolgáltatáscsomag PONT azoknak készült, akik készek bevezetni a helyspecifikus, precíziós gazdálkodást, és PONT arra vártak, hogy egy kézből kaphassák meg a SZAKTANÁCSOT és a SZÜKSÉGES GPS-es eszközöket. Vajon Ön is PONT itt tart, hogy csak egy P.O.N.T-ra várt?

Balról jobbra: Szabó Szilárd, Bucsi Tamás, Nagy Bence

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!