2024. április 19. péntek Emma

Perspektivikusan fejleszthetők a magyar-török agrárkapcsolatok

Agro Napló
Perspektivikusan fejleszthetők a magyar-török agrárkapcsolatok - mondta a magyar vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek telefonon, miután szerdán Ankarában megbeszéléseket folytatott török kollégájával, Mehmet Mehdi Eker mezőgazdasági miniszterrel.

 A tárgyalásokon Fazekas Sándor és a török szakminiszter egybehangzó véleménye az volt, hogy a magyar-török agrárkapcsolatok kiválóak. A két miniszter különösen nagy lehetőséget lát a magyar szarvasmarha Törökországba való kivitelének fejlesztésében, továbbá az élelmiszeripar, főként a baromfi- és a tejipar, valamint az erdészet területén lehetnek jó lehetőségei Magyarországnak. 

    Fazekas Sándor kiemelte, hogy a magyar szakemberek már korábban is jelentős szerepet játszottak a törökországi erdészeti programok végrehajtásában, ezen a területen Magyarország szeretné folytatni az együttműködést. 

    Ennek jegyében Fazekas Sándor a mostani látogatáson a török társminisztériumok képviselőivel szándéknyilatkozatot írt 

alá a két ország együttműködéséről erdészeti és környezetvédelmi területen.

    A magyar vidékfejlesztési miniszter elmondta azt is, hogy nagy érdeklődést tapasztalt a tudományos együttműködésben, főként egyes célzott kutatások terén. Ezek között említette az állattenyésztést, ezen belül is kiemelte az édesvízi haltartást. Emellett jók a magyar lehetőségek a vetőmag- és a gombatermesztés területén is. A környezetvédelemben a török fél nagy érdeklődést mutatott a szennyvíztisztítás és a vízszolgáltatás szakmai kérdései iránt. 

    A szakmai megbeszélések eredményeként megállapodás született arról, hogy létrehoznak egy magyar-török környezetvédelmi vegyesbizottságot, valamint alakítanak két közös munkacsoportot is: az erdészetit és a vízügyit. 

    Fazekas Sándor jelezte: a magyar és a török kormány együttes ülésén szintén hangsúlyosan került szóba a magyar-török agrárkapcsolatok fejlesztésének kérdése. Elmondta azt is, hogy magyarországi látogatásra hívta meg török kollégáját. A látogatásra várhatóan 2014. első félévében kerül majd sor. Fazekas Sándor tagja az Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével Törökországban tárgyaló kormánydelegációnak.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!