Egyre kevesebb van ebből az állatból a földeken: vészesen fogy az állomány

Egyre kevesebb van ebből az állatból a földeken: vészesen fogy az állomány

agrarszektor.hu
2023 májusában a dél-franciaországi Manosque településen rendezték meg a EuroSheep nemzetközi tematikus hálózaton alapuló, H2020 projekt záró szemináriumát. A projektben Magyarországról a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet vett részt. Ugyan a francia juhállományok az európai, így a magyar állományokhoz hasonlóan egyre csökkennek, a francia termelők helyzete mégis stabilizálódni látszik.

2022-ben 4,8 millió nőivarú tenyészállat (anyajuh és jerke) volt Franciaországban, melynek 70%-a hústípusú, 30%-a tejelő hasznosítási irányú. A teljes francia tenyészállat-állomány 86%-a a négy dél-franciaországi régióra összpontosul (Auvergne-Rhône-Alpes, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie és Provence-Alpes-Côte d'Azur) - olvasható a MÁSZ oldalán. Az Európa-szerte jellemző általános tendencia Franciaországra is igaz: a juhállomány 1980 óta csökken. Ez a trend Magyarországon is megfigyelhető, az utóbbi időszakban jelentősen lecsökkentek a hazai állományok.

A hústermelés mostanra stabilizálódott, de a tejtermelőknek nincs miért panaszkodniuk

A levágott bárányok 15%-a valamilyen hivatalos minőségi jelzéssel kerül kereskedelmi forgalomba, például Label Rouge, Földrajzi eredetvédettség, Organikus termelési rendszerből származó hús. A francia juhhústermelés szinte stabilizálódott, a legnagyobb mennyiségű bárányt a húsvéti időszakban vágják.

A tejelő tenyészjuh-állomány 91%-a 7 megye területére összpontosul: Aveyron, Pyrénées-Atlantiques, Tarn, Lozère és Korzika két megyéje. Ezek részben vagy teljes egészében olyan területek, ahol a sajtok úgynevezett védettségi területhez kapcsolódnak, azaz oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel bírnak. Az ilyen jelölésű sajtok egy bizonyos területről származnak, meghatározott fajtájú állat tejéből készítik. 2021-ben a tejelő juhok tenyésztőinek 87%-a részt vett az eredetvédettségi minősítésben.

Az országban termelt juhtej jelentős részét feldolgozzák. Az úgynevezett ultrafriss termékek (joghurtok, tejitalok) iránti kereslet erőteljes növekedést mutatott az elmúlt években. A Roquefort mint nemzetközileg is ismert kékpenészes juhsajt belföldi kereslete csökken, de exportkereslete továbbra is erős és stabil. A termelés meglehetősen stabil. Az egyéb sajtok iránti kereslet - beleértve a sós lében lévő salátasajtokat (Feta type) - a nyári időszakban magasabb.

(Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!