Negyvenmilliárdos forrás a borágazat fejlesztésére

Agro Napló
A borászati ágazat versenyképességének és energiahatékonyságának javítására fordíthatják a termelők azt a negyvenmilliárd forintos pályázati keretet, amelyet 2016. július 12-én hirdetett meg a Miniszterelnökség.

A tárca fontosnak tartotta, hogy a mostani uniós költségvetési ciklusban elkülönített forrás álljon rendelkezésre a jelentős hagyományokkal rendelkező, munkaerő-igényes borászati ágazat számára – közölte Kis Miklós Zsolt. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: a 2007-2013 közötti uniós költségvetési időszak vidékfejlesztési célokat szolgáló programjában nem volt külön keret ilyen jellegű fejlesztésére, az új Vidékfejlesztési Program (VP) tervezésekor viszont – egy új intézkedés bevezetésével – mintegy 20 milliárd forint jutott az ágazati szereplőknek. A várható jelentős igénylés miatt azonban a Miniszterelnökség megduplázta a rendelkezésre álló forrást, melynek köszönhetően a borászok immár összesen 40 milliárd forintos keretre nyújthatják be kérelmüket.


A most megjelent pályázati felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez, meglévő technológia vagy gépek korszerűsítéséhez, illetve építéssel járó fejlesztési beruházások megvalósításához. Mindemellett a választható tevékenységek körében – bizonyos korlátozások mellett – további források igényelhetőek telepi infrastruktúra fejlesztésére, bortároló tartálykapacitásának bővítésére, valamint maximum 10 millió forint forrás nyerhető fahordó vásárlására.
Az igényelhető, vissza nem térítendő támogatás maximális összege 200 millió forint. Az érintettek 2016. szeptember 12. és 2018. szeptember 11. között nyújthatják be támogatási kérelmüket a www.mvh.gov.hu weboldalon. Az első értékelési határnap 2016. november 11-e. Az értékelési határnapokig benyújtott projekteket együttesen bírálják el.
A Miniszterelnökség felhívja az érintettek figyelmét, hogy a pályázati felhívás részleteiről a www.szechenyi2020.hu weboldalon tájékozódhatnak.


(forrás: Miniszterelnökség)

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló évjárat lesz az idei

Kiváló évjárat lesz az idei

A vártnál kevesebb borszőlőt szüreteltek, de az már látszik, hogy kiemelkedő évjárat lesz az idei – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?