A CLAAS célja: világméretû gyarapodás

Agro Napló
Miként kívánják elérni a világméretû gyarapodást, többek között errõl is tájékoztatták az újságírókat, a Claas munkatársai. Elmondták, hogy a mult évben szokatlanul nagy fejlõdést sikerült elérni. Az 1993-as fél milliárd eurós forgalom 2001-ben 1.1 milliárdra nõtt. /2001.09.30-án mérlegzárás napján/ Az utóbbi években mintegy negyven százalékos volt a növekedés. A Claas a mezõgazdaságban High-Tech specialistának számít és a nemzetközi piacon magas részesedéssel bír.
Európában minden harmadik eladott kombájn és a világon minden második eladott szecskázó a cég terméke. A Claas a mezőgazdasági bálázók és a zöldtakarmány betakarító gépek piacán vezető szerepet tölt be. Az idei üzleti év egyik fontos és mélyreható változása lesz, a kombájn gyártás teljes átvétele az Egyesült Államokban.

A cég a Joint Venture Partners Caterpillar-ban meglévő ötven százalékos részesedését a nebraszkai Omahában lévő új Claas leányvállalatnak, a CLAAS Omaha LLC.-nek adta át, ezzel egyidőben Európában a Challenger hernyótalpas traktorok Claas általi piaci értékesítése befejeződött. Mindazt a sikert, melyet az USA-ban a zöldtakarmány betakarítás szektorában, különösen a Jaguár-szecskázóval elértek, fő termékükkel, a kombájnokkal is el szeretnék érni.

Nyugat-Európában, főként az EU térségben a mezőgazdaság szerkezeti változtatásai miatt csökkent a gépeladás, ennek ellenére a Claas bevétele az EU-n belül átlagosan 2.7 %-kal nőtt, ez a növekedés Nagy-Britanniában és Németországban még nagyobb mértékû. Ez a magasabb beruházási kedvnek köszönhető. Közép- és Kelet-Európában még kedvezőbbek az értékesítési esélyek. Oroszországban például, az ottani mezőgazdasági minisztérium adatai szerint a szükséges vető- és betakarító gépeknek csak a fele áll rendelkezésre.

Az Egyesült Államokban a tavalyi év végére lelassult a gépek eladásának az üteme, ám az amerikai farmerek gazdasági helyzete az igen magas segélyezés miatt javult, így a gépeladás ismét növekedni fog.

2002-ben minden eddiginél nagyobb forgalmat tervez a Claas. Forgalomnövekedés várható az önjáró betakarítógépeknél, takarmánybetakarító gépeknél és az alkatrészüzletben. A Claas 100 %-os leányvállalata, a Claas Hungária Kft. öt éve alakult Törökszentmiklóson. Dr. Thomas Lorf, a Claas Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 1997. június 1.- én 334 dolgozót és kb. 70 000 négyzetméter területet vettek át a magyar állam tulajdonában lévő Mezőgép konszerntől. A termelés lényegében a dobos fûkasza gyártására volt alapozva. A Kft. forgalma megnégyszereződött és eléri a 36 millió euro-t. Az elmúlt öt évben megváltozott a telephely képe. A régi idők jelképét megtestesítő kazánház kéményét elbontották, világos helyiségekben modern munkahelyeket alakítottak ki és környezetbarát termelési eljárások jöttek létre. Minden évre jut egy-egy nagy beruházás, melyeknek az értéke meghaladja a 10 millió euro-t. Energiaellátó központ épült, üzembe állították a lézervágó berendezést, a CNC - élhajlítót , átadtak egy 4000 négyzetméteres csarnokot és rendbe hozták a régi épületeket is. Ezzel megteremtették a feltételeket a LEXION kombájnhoz vágóasztal gyártására, de itt szerelik majd az összes dobos fûkaszát. Ebben az évben Magyarországon 3 600 vágóasztal készül, a következő évtől pedig minden vágóasztalt itt gyártanak majd.

A Claas nagy hangsúlyt fektet nemcsak a munkakörülmények javítására, hanem a dolgozók továbbképzésére is. Jelenleg 30 szakmunkás tanuló képzése folyik mûszaki területen, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarával együttmûködve folyik a gazdasági ügyintézői képzés, a gyakorlatból és elméletből álló duális képzésben jelenleg ketten vesznek részt. Vállalaton belül oldották meg a dolgozók szakirányú mûszaki továbbképzését, valamint a német és angol nyelvoktatást. A Claas úgy tartja, hogy magasan képzett munkatársakkal a legmerészebb álmok is valóra válhatnak.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?