Rozé, siller és vörös borok készítése

Agro Napló
Rozé borok készítéshez bármely kékszõlõfajta szóba jöhet, hazánkban elsõsorban olyan fajtát célszerû választani mely vörösborként nem, illetve ritkán ad nagy minõséget (Kadarka, Zweigelt, esetleg gyengébb beérésû Kékfrankos).
A szőlőt 17-18 mustfokkal, tehát kellően éretten, de nem túléretten célszerû szüretelni, amikor még a savtartalom jól illik az élénk jelleghez. A szőlő egészséges legyen, lehetőleg a kora délelőtti órákban szüreteljük, és ép állapotban szállítsuk a feldolgozóba. A beérkezett szőlőt bogyózás-zúzás után gyengén (30-50 mg SO2/kg) kénezzük. A további feldolgozás attól függ, hogy a készítendő rozébor világos színû, könnyed jellegû, vagy pedig testesebb, élénkpiros legyen.

Az eltérő karakterû rozé borok készítéséhez világszerte a következő két technológiát alkalmazzák:

- gyors feldolgozás,

- rövid idejû héjonáztatás.

A gyors feldolgozás (közvetlen préselés) teljesen azonos a fehérszőlő áztatás nélküli feldolgozásával. A feltárt cefrét haladéktalanul a présbe vezetik és kisajtolják. Mivel ez esetben csak a mechanikai feltáró hatás érvényesül, és a diffúzió igen korlátozott, kevés antocianin jut a mustba; a bor színe világos lesz.

Esetenként a cefrekészítés el is marad, és közvetlenül a fürtöket sajtolják. Így készülnek az egészen halványrózsaszínû, könnyed rozék.

A héjonáztatás esetében 4-24 órás cefreextrakciót alkalmaznak, az adott termőhely fajtaválasztékából, tradícióktól függően. ) A gazdagabb színanyagú fajták esetén elégséges néhány órás (3-4 óra) áztatás is., mely egy érett szőlő esetében nagymértékû színkioldást is eredményezhet.

Kulcskérdés a hőmérsékletszabályozás. Az áztatás után nyert, (vagy a sajtóból kilépő) rozé must ülepítése 10-12 oC-on javasolható, majd az ily módon tisztított must erjesztése is alacsony hőfokon, 16-18 oC-on szükségszerû. Soha nem feledhető, a jó minőségû, elegáns, gyümölcskarakterû rozé borok erjesztés- és kezeléstechnológiájának minden pillanatában érvényesülnie kell a célnak: az illat és aromaanyagok védelme az oxidációtól, a könnyedség, a frissesseég megőrzésének..

A rozéborok kevés kivételtől eltekintve gyors fogyasztásra készülnek. Ennek megfelelően gyorsított készrekezelést, pórusmentes anyagú tárolóedényeket (saválló acél, vasbeton, üveg) alkalmaznaka borkezelés során és a kész bort a következő év közepéig eladják, gyakran a palackozáshoz szénsavazást (frissítés) is használva.

A siller bor mint önálló kategória, magyar (és részben német) sajátosság. A siller bor készítéstechnológiájának szabályozásában nagy szerepe van a borász szakemberek tapasztalatának, szakmai érzékének.

A kívánt alapanyag a jól színeződött, egészséges szőlő. A cefre erjedésekor képződő alkohol megindítja a szín- és cserzőanyagok diffúzióját a héjsejtekből a mustba. Az erjedés megfelelő szakaszában - a kívánt színmélység és fanyarság elérésekor - a héjonerjesztést megszakítják. A színlevet leengedik, a félig erjedt, szikkadt cefrét kipréselik. Ez az időtartam általában az erjedés indulásától számított 2-3 nap. Ezután a színlé és a préslé tovább erjedése már a bortartályban fejeződik be. Az alkoholos erjedést követően általában a biológiai almasavbomlást is elősegítik.

A siller borok készrekezelése és forgalmazása terén a rozé boroknál leírtak az irányadók. A teltebb, aromásabb siller borok valamivel tovább tárolhatók, de figyelemmel kell lenni az oxidációs hatások elhárítására, másképpen a bor színe barnul, élvezeti értéke csökken.



Vörös borok készítésénél a héjonerjesztés során az erjedés alatt képződő alkohol fehérjedenaturáló és színkioldó hatása érvényesül. Az alkohol hatására a fehérjetasakok burkai áteresztővé válnak, ezáltal a szín- és cserzőanyagok a folyadékba áramlanak.

Ezeknek a jellegzetes vegyületeknek a kioldása eltérő ütemben megy végbe. A folyamat elején gyors ütemben fokozódik a színkioldás, a színintenzitás erősödik, majd a héjonerjesztés vége felé kissé csökken. A folyamat annak a következménye, hogy a színanyagok egy része a leülepedő élesztőkhöz és a szilárd bogyórészekhez kötődik. A színanyag veszteség elkerüléséhez a héjonerjesztés korábbi befejezését (6-8 nap) javasolják Ez jó megoldás a fiatalos, élénk vörösboroknál, de a hosszabb ászkolást igénylő, nehéz, testes vörösborok esetében, ahol a színsatbilitást, a vörös színtónus megőrzését hosszabb távra kell biztosítani, nem tanácsolható. Az ilyen boroknál azt találták előnyösnek, ha az alkoholos erjedés után még további 10-14 napig együtt tartózkodika kierjedt törköllyel a friss újbor. Ez az utóáztatási periódus stabil, nem fakuló vörös színt, bársonyosabb tanninokat biztosíthat még évek múltán is. (ekor tehát az erjedési ciklus összesen 20 nap körüli lesz)

A tanninok kioldódása az első 2-3 napban intenzíven folyik, ezután lassan, de folyamatosan nő a koncentrációjuk. Ez fokozza a bor fanyarságát, teltségét. A tanninanyagok feldúsulása egy bizonyos határon túl már nemkívánatos folyamat; a bor húzóssá, keserûvé válhat

A vörösborok készítésére választott jó alapanyag a teljes érettségû vagy legfeljebb a túlérés legelején álló, egészséges szőlő. A Botrytiszes fertőzés itt még nagyobb hátrány, mint a fehérboroknál. A fenolos vegyületek enzimes oxidációja miatt nagy a barnatörés veszélye.

Héjonerjesztéshez a szőlőt szinte kivétel nélkül bogyózzák és zúzzák. A bogyózás hazánkban szinte kötelező, mert gyakran a kocsány durva fenolos vegyületeket tartalmaz. A cefrefeltárás spontán erjedéskor is lehetővé teszi az élesztőflóra viszonylag gyors elszaporodását, de jobb ha semmit sem kockáztatunk, és fajélesztőt használunk.

A cefrekezelési mûveletek közül a kénezést és az enzimkezelést általánosan alkalmazzák, a színanyagok feltárásának fokozására.

A kénessav vitathatatlan előnye a feltárás fokozása, és az oxidációs folyamatok fékezése. A kémiai kezelésekkel szembeni idegenkedés azonban a kénessav-adagok visszaszorítását is követeli. Ennek figyelembe vételével a kék szőlő cefrét 50-100 mg/kg kénessavval ajánlatos kezelni.

Az alkoholos erjedés megindulásával a szén-dioxid felhajtó erejénél fogva a cefre szilárd részeinek jelentős része (bogyóhéj, húsfoszlányok, léha magvak stb.) a felszínre emelkednek és összetömörülnek. (A kifejlett magvak az erjesztőedény aljába süllyednek.) Ez az un. törkölykalap, melynek megbontása és hatékony visszamerítése a folyadékfázisba minden héjonerjesztéses technológia alapvető követelménye.

Az extrakció módszerei és körülményei döntőek a készített bor minőségére. E tényezők

A fenolos anyagok kioldódása magasabb hőfokon kedvezőbb. A héjonerjesztés klasszikus hőmérsékleti optimuma 28-30 oC. E fölötti hőfok már fékezi az élesztőtevékenységet, az alkoholos erjedés szabályos lefolyását, s megnő a veszélye a hibás, tejsavas erjedéseknek.

A vörösborok közt egyre népszerûbbek a gyümölcsjellegû, fiatalos típusok is, melyek könnyedségét már veszélyezteti az említett magas erjedési hőmérséklet. Ezeknél a 20-25 oC közötti hőfok javasolható. Az erjesztési időről már fentebb szóltunk.

A kisebb pincészetekben a csömöszölés nehéz munkája még megmaradt, s általában fából készült edényekben (káci), lelkiismeretes odafigyelés mellett születik meg az újbor, az említett jelenségek lezajlása során. A kitermelt törköly préselése eredményezi a présbort.

Az üzemi erjesztőtartályok a mai követelményeknek megfelelően saválló acélból készülnek, s a kapcsolt szerkezetekkel, automatikákkal könnyebben, fizikai munka nélkül megvalósítható:

A továbbiakban a szín- és présborokat külön-külön vagy tetszés szerinti házasítással aszerint kezeljük, hogy milyen jellegû bort kívánunk kialakítani. Ha a magyar ízlésvilág által elfogadott, kissé keményebb, savasabb karakter elérése a cél, az újborokat gyorsan visszahûtik 12-15 oC-ra, és hamarosan elvégzik azok alapkénezését.

Ezzel szemben a minőségi vörösborok készítésére világszerte az alkoholos erjedést követő biológiai almasavbontás a jellemző, sőt a legtöbb ország gyakorlatában "kötelező". A másnéven malolaktikus fermentációnak nevezett folyamat kívánatos hőfoka 20 oC körüli; az alkoholos erjedés után a bor többnyire önmagától hûl le erre a hőmérsékletre. A malolaktikus erjedés előtt kerülik a kénezést. Az almasavbomlás spontán folyamatként vagy tejsavbaktérium starterkultúrás beoltással megy végbe.





Dr. Janky Ferenc, Dr. Pásti György
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?