2024. április 28. vasárnap Valéria

Magyar virtus és dán technika

Agro Napló
A szolnoki székhelyû ALEX Kft. 1991 óta ismert és elismert szakmai körökben, mint a gabonaraktári anyagmozgató gépek gyártója és forgalmazója. Az Agritechnika kiállításon bemutatott új fejlesztésük prototípusa a gabonatárolók régóta megoldatlan feladatát teljesíti. Errõl tájékoztatja röviden olvasóinkat Kiss Sándor az Alex Kft. ügyvezetõ-tulajdonosa.

Kérem, fogalmazza meg, mi az újdonságuk lényege!

A dán céggel közösen létrehozott gépünk a síktárolók kitárolását oldja meg egy már lé

tező technika modern átgondolása eredményeként.

 

Mi az az előny, ami ezt az újítást jellemzi a hasonló piaci termékekkel szemben?

A dán cég által tőlünk vásárolt know-how-t együttmûködve jelentősen átdolgoztuk. Az új gabonafelszedő gép elektronizált kivitelû. Emellett univerzális is, hiszen nemcsak a cikkcakk szalaggal használható, hanem egy annak helyére felszerelhető röpítőszalag segítségével direkt rakhatók a tehergépjármûvekre, ha azok be tudnak menni a magtárba. A gépen megújult a rádió távirányító, melynek segítségével távolabbról, akár egy irodából is (kamerák segítségével) irányítható a SKORPIÓ. A gép együttes, a

cikkcakk szalaggal és a T-428 típusú motoros járómûvû rakodószalaggal, akár a gabonaraktári rakodórobotok előőrsévé válhat. A jelenleg a síktárolókban használt homlokrakodókkal szemben számos előny sorolható fel a SKORPIÓ számláján.

 


 

Milyen méretû magtáraknál alkalmazható a gép együttes?

A jelenlegi változatot elsősorban a dán és az észak-német magtárakra fejlesztettük ki. Ezek méretei leggyakrabban 40x20 m, így a SKORPIÓ egy 22 m-es cikkcakk szalaggal és egy 10 m-es rakodószalaggal ideálisan használható, de a cikkcakk szalag mérete válaszható 10 és 30 m között.

A jövőbeni fejlesztési elképzeléseikről hallhatnánk?



Tervezzük a cikkcakk szalag meghosszabbítását, ezzel a magyar és a környező országbeli felhasználók igényeinek is eleget téve. Nálunk a magtárak átlagosan 60 m hosszúak. Tervezzük még egy fémdetektor beépítését, valamint a por lekötését ködpárával. Távlatokban a kapacitás növelése lehet még reális igény, aminek megoldására készen állunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!