Gép-Mix – a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával – 2014 május

Agro Napló
XVI. CLAAS SZIMPÓZIUMIgazán nagyszerű tapasztalat a TerraMaxx magágykészítő kultivátorralMF 5600 – három hengerrel hódítÚj rekordot állított fel a Väderstad Tempo vetőgépTÖRTÉNELMI KÜLSŐ AVAGY HÓDÍT A RETRO GEHL

  

XVI. CLAAS SZIMPÓZIUM

Az új technológiák hatása az agrárgazdaságban dolgozó szakemberek szakmai kompetenciájára címmel került megrendezésre a XVI. CLAAS Szimpózium a gödöllői Szent István Egyetemen 2014. március 26-án.

Az idei szimpózium témái az új technológiák hatására épültek, amelyek az agrárgazdaságban dolgozó szakemberek szakmai kompetenciáira kívánták felhívni a résztvevők figyelmét. Jan-Hendrik Mohr, a CLAAS igazgatótanácsának tagja a modern mezőgazdaság követelményeiről beszélt a gépgyártás, a kereskedelem és a gazdálkodás területén; míg Torma Tamás, az AXIÁL Kft. Szervizüzletágának igazgatója azon ismeretekről beszélt, amelyekkel a korszerű mezőgazdasági gépek műszaki kiszolgálását végző szakembereknek rendelkeznie kell.

Prof. Dr. Szabó István, a SZIE Gépészmérnöki Karának dékánja az egyetem szerepének fontosságát emelte ki a K+F tevékenységben és az új technológiák oktatásában. Beszédet mondott még Csanádi Tamás, a CLAAS Hungária Kft. K+F vezetője, Stefan Schulte, a CLAAS Gyártási Rendszerek Fejlesztésének vezetője, Dr. Hartmut Matthes, a CLAAS Akadémia vezetője is. A rendezvényt Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője zárta.

 Forrás: www.claas.hu 

Igazán nagyszerű tapasztalat a TerraMaxx magágykészítő kultivátorral

A legfontosabb előnyei a Vogel-Noot legújabb kultivátor fejlesztésének

  •      nagy területteljesítmény
  •      sokoldalú alkalmazhatóság
  •      könnyű vontathatóság
  •      energiatakarékos
  •      eltömődés-mentes

A TerraMaxx elérhető vontatott kivitelben 6,5 és 8 méteres munkaszélességben, 160 – 280 LE-s erőgépekhez.

A 70x12mm-es rugós kapák optimális elhelyezése a munkagép keretén kitűnő eredménnyel és könnyű vontathatósággal párosul. A munkagép felépítése minimális fordulókat kíván a táblavégeken.

 

Forras: www.vogel-noot.hu


  

MF 5600 – három hengerrel hódít

Az MF 5600-as sorozat négyhengeres modelljei mellett találhatunk a szériában háromhengeres verziókat is. A gyártó ezeket az erőgépeket elsősorban könnyű vagy kisebb területek szántóföldi munkáira, szállításra, valamint állattenyésztésbe ajánlja. Azonban három magyarországi gazdálkodónál láthattuk, hogy mennyire széleskörűen használhatók a háromhengeres, takarékos gépek. A tapasztalatok megosztására beszéljenek maguk a felhasználók:


Kristóf Gábor és Kristóf Ádám – 2 db MF 5609 – 90 LE – Balatonberény

A fő profilként szőlőtermesztésből és vegyes gazdálkodásból (búza,kukorica, őszi árpa) élő testvérpár a traktor beruházásnál szinte minden márkát megnézett. 100 LE-s erőgépet 12-től 17 millió Ft-ig kerestek és elsődleges szempont volt az ár/érték arány: egyszerűen az, hogy milyen gépet kapnak pénzükért. Azonban nem csak az árcédula számított, hanem a hosszú távú fenntartási költségek, a szervizhálózat és a minőség egyaránt. Éles versenyben esett választásuk a háromhengeres Massey Ferguson traktorokra, pedig minden vetélytársuk négy hengerrel volt szerelve.

„Első hallásra a SISU motor  végett jónak tűnt a traktor, de kételkedtem a három henger miatt. Az Agro-Alfa Kft-nél aztán megnéztük a gépet, beindítottuk és pozitívan csalódtam: ugyanolyan a hangja, járása mint a négyhengereseké. Kipróbálás után pedig tényleg ugyanazt tudja, mint egy négyhengeres 100 LE-s. Jól bizonyítja erejét, hogy kötött-vizes talajban is szántok vele háromfejes váltvaforgató ekével 25-27 cm mélyen és bírja a terhelést a gép. Onnan látom, hogy mennyire kötött a föld, hogy a pillanatnyi fogyasztás szántásnál 18.5 l/óra vagy csak 14.5 l/óra. A motornak ereje már 1.400 F/p-től van, de 1.950 fölé soha nem kell pörgetni. A fülke rettentően halk, mint egy személyautóé. A hengerűrtartalmat sem találom kevésnek, és látom, hogy más márkák is már jönnek ki a háromhengeres traktorokkal. De említhetném a személyautó iparban a BMW-t is. Öt év és minden erőgépgyártónak lesz ilyen traktora. Az MF5600 hátulját emelném még ki, látszik rajta, hogy erősebb gépekhez tervezték: minden masszív és robosztus, bírja a gyűrődést. A munkahengerek legalább 140 LE-s traktorhoz is elegendők lennének. A hidraulika mindent megemel. Sokat számít szántóföldön, hogy 50 mázsa a traktor súlya feltöltve és nagyon hosszú a tengelytávja. 

Munkaeszközök és feladatok, amire a háromhengeres traktort használják: 3 fejes váltvaforgató eke, vetőgép, kombinátor, vontatott tárcsa, műtrágyaszóró 2 db 700 l-es Big Bag zsákkal töltve, 2.000 l-es permetező, 2.6 m-es grubber.


Koczi Zoltán – Dombrád – MF 5610 – 100 LE

A Kocsi Zoltán által vezetett családi gazdaság fő tevékenységi köre a szántóföldi növénytermesztés mellett a dohány (30 ha-on) és gyümölcstermesztés (12 ha-on). Fiatal gazdálkodó révén nyitott volt mindig az újdonságokra és kereste a költségcsökkentő és hatékony megoldásokat. Az MF 5610 beszerzésekor olyan erőgépet keresett, ami prémium kategóriába tartozik, nagyon jól felszerelt és nem mellékesen jól néz ki. A Massey Ferguson 5610 elmondása szerint ideális választás volt: „rettentő kényelmes, a fülkében a kétéves kisfiam el tud aludni még teljes terhelés alatt járó motornál is. Az erőforrás elsőre meglepett, hogy háromhengeres, de az élet igazolta, hogy csak a tudat furcsa. Járása, ereje és alacsony tartományokban ébredő nyomatéka miatt teljesen egyenértékű a négyhengeres 100 LE-s társaival. Egy tényezőben azonban jóval kevesebb másoknál, ez pedig az üzemanyag felhasználás. Rettentően keveset fogyaszt a traktor, pedig szinte az összes szántóföldi és szállítási munkára használtuk már. Szezonban rengeteget közlekedünk, napi akár 150-200 km-t is. Itt az automatikus váltót (AutoDrive) csak beállítom, hogy milyen motorfordulatok között kapcsoljon és mind a 16 fokozatot magától „pakolja” a rendszer – ez rengeteg pénzt spórol nekünk és erőteljes a gép is.  Ezt a traktort ki kell próbálni, magáért beszél a teljesítménye. Például használjuk 3 fejes Lemken váltvaforgató ekével kötött földben és gond nélkül viszi. A lejtős orr elsőre furcsa volt, de nagyon hasznos munka közben. A tágas fülkéből előre mindent látni, nem zavar a hosszú motortér. A hidraulika minden olyan munkaeszközünket megemeli, amiket előtte egy négyhengeres géppel mozgattunk.  

Kocsi Úr továbbá kiemelte a Szentmihályi Gép Kft. hozzáértő, gyors és precíz szerviz szolgáltatásait.

Munkaeszközök és feladatok, amire a háromhengeres traktort használják: 3 fejes eke, 4 m-es kombinátor, szállítás, tárcsázás, vetés, öntözés, bakhátkészítés dohánynak.


Drenyószki Tamás – Nyíregyháza – MF 5610  – 100 LE

A 700 hektáros családi kézben lévő gazdaság változatos talajkörülményekkel rendelkezik (szikestől a homokig) és a tulajdonosok klasszikus szántóföldi növénytermesztésből keresik meg kenyerüket. A területek 90%-án őszi kalászosokat, kukoricát és napraforgót vetnek. Az 5610-es már a második MF a gazdaságban, az első egy 135 LE-s négyhengeres MF 5470-es volt, amellyel maximálisan meg voltak elégedve, csakúgy, mint a helyi kereskedő Agroker Holding Zrt-vel. Így a döntés is könnyen született meg a háromhengeres kistestvér mellett.

„Nyitott vagyok a fejlesztésekre, bár első hallásra nem bíztam a háromhengeresben. Szerencsére az élet igazolta, hogy alaptalanok voltak a félelmeim. Nagyon erős, nyomatékos és takarékos traktor az 5610-es, örülünk, hogy ezt választottuk. Az erőforrásról tudtuk, hogy nem új fejlesztés, hiszen a Massey Ferguson a nagy hathengerest (6.6 l-es SISU) „vágta” gyakorlatilag ketté. A SISU motorokban bízunk, csak jót hallani róluk. Jól eltalált ez a verzió is, ugyanis a teljes nyomaték már 1.400 f/p-től rendelkezésre áll és megvan a kellő erő is. A Dyna váltó hiba nélkül teszi feladatát, egyáltalán nem is hiányzik több fokozat, bőven elegendő a 16. Mi egy négyhengeres 110 LE-s gépet váltottunk ki ezzel a 100 lóerőssel és ugyanazt a teljesítményt tudja, csak jóval alacsonyabb fogyasztás mellett. Biztos vagyok benne, hogy minden lóerő leér a talajra, nem veszik el a hajtásláncban. Ez pedig nagyon hatékonnyá teszi a gépet. A SISU motorok nagyban is keveset fogyasztanak, de így három hengerrel igazán sokat spórolnak nekünk. Sokat segít a kényelmen a fülkerugózás- javaslom minden gazdatársamnak, hogy csak kényelmes traktort vegyen. Az erőgép elejét minden gond nélkül látom köszönhetően a csapott orrnak. Így mindig biztonságban tudok közlekedni. Az AutoDrive automatikus váltó pedig szállításban egy igazi áldás, hozzá sem kell érnünk a váltókarhoz, a gép csak kapcsolja a fokozatokat és nincs ezer euró a felára. Ez nagyon megéri!”

Munkaeszközök és feladatok, amire a háromhengeres traktort használják: 3.5 m-es nehéztárcsa, kisebb parcellákon háromfejes eke, permetezés, szállítás.

 Forrás: www.austrodiesel.hu

 

Új rekordot állított fel a Väderstad Tempo vetőgép

Idén április 4-én, egy 24 órás vetési teszten, a Tempo R 12 típusú vetőgép 306 ha napraforgót vetett el átlag 19 km/h sebességgel. A vetési tesztet Bulgáriában, Pleven közelében szervezték, közösen az ottani Väderstad importőrrel, a Titan Machinery-vel.


“Mindez újra a Tempo vetőgép egyedülálló képességét bizonyította, mely szerint messze átlag feletti vetési sebességgel és rendkívüli precizitással képes dolgozni”, mondja Lars Thylén, termékfelelős.


A rekordkísérlet április 3-án 13.45-kor indult. 4 gépkezelő, összesen 306 ha területet vetett el napraforgóval. Minden gyakorló gazda tudja, hogy a vetőgépek beállítása több körültekintést igényel napraforgó vetése során, így a 19 km/h-ás átlagsebesség ámulatba ejtő eredmény.


A terület vetésekor alkalmazott hektáronkénti tőszám 62 500 volt, a vetési mélység pedig 5 cm. ”Igazán büszke vagyok a helyi kollégákra, akik nélkül lehetetlen lett volna ezt a rekordot beállítani, valamint mindazokra, akik a vetőgép fejlesztési munkáiban részt vesznek”, mondja Lars Thylén.


A Väderstad és a Titan Machinery csapata az új rekordot ünneplik. 

Nézzék meg videónkat a vetési tesztről:

 

Forrás: http://www.vaderstad.com

Új gyártócsarnok átadása

A Väderstad egy új, 780 m2-es gyártócsarnokot helyezett üzembe. Az új csarnok duplájára növeli a kutatási és fejlesztési csoport használatában lévő részleget, ahol ezután akár 6-7 prototípus gép is készülhet egy időben. 


A kísérleti csarnokot idén februárban helyezték üzembe.

„Kinőttük az eddig használt kísérleti csarnokot, mivel számos új fejlesztési projekt indult mostanában és ráadásul a gépek is nagyobbak lettek”, magyarázza Roger Larsson, az építkezésekért felelős szakember.


Roger Larsson a megnyitón

„Az új csarnoknak köszönhetően akár 6-7 prototípus gép is készülhet egy időben”, teszi hozzá Roger Larsson

„Az új gépek és új koncepciók fejlesztése a gyár szívügyének tekinthető. Megnyugvással tölt el, ha látom, hogy a gyártmányfejlesztés háttere bővül”, mondja Crister Stark, az igazgatótanács elnöke.

Forrás: http://www.vaderstad.com

http://www.challenger-ag.com/EMEA/int-en/newspress/3355.htm

TÖRTÉNELMI KÜLSŐ AVAGY HÓDÍT A RETRO GEHL

A tavalyi évben ünnepelte a Gehl vállalat a csúszókormányzású rakodógyártás 40 éves jubileumát, amelynek alkalmából egy Gehl R190-es típus egyedi festést kapott. A retro jószág több kiállításon is nagy érdeklődésnek örvendett.

A Gehl vállalat története ugyan egy kis kovácsüzemben kezdődik 1859-ben, de a csúszókormányzású rakodógyártást csak 1973-ban kezdték meg. Ennek hatására a gépek népszerűsége nemcsak a mezőgazdasági piacon, hanem az építőiparban is erőteljes növekedésnek indult. Mára a Gehl vállalat az egyik legismertebb, jó hírnévnek örvendő gyártó, a csúszókormányzású rakodók piacán. A Gehl család pedig immáron harmadik generációja irányítja a céget, amelynek egyik központja az alapítás helyszínén, a 28 ezer fős West Bend-ben található.


A harmadik Gehl-generáció, William D. Gehl személyében 1992-ben vette át a cég vezetését. Irányítása alatt a vállalat termelése diverzifikálódott, nemcsak a gépeket figyelembe véve, hanem földrajzi értelemben is. Köszönhetően a Gehl-dolgozók erőfeszítéseinek, a 21. századra teljesült William Gehl nagy álma, nevezetesen kialakult a világméretű Gehl-értékesítői hálózat.

Napjainkban a Gehl vállalat világszinten is az egyik legismertebb és az egyik legkiterjedtebb termékvonallal rendelkező gyártó a kompakt rakodók piacán. A Gehl fontosnak tartja, hogy gépeinek megjelenését, műszaki tartalmát mindig az aktuális vevői igényekhez igazítsa. Ennek egyik példája a mostanában, a cég alapításának helyén, West Bend-ben (Wisconsin) létesülő új kutató- és fejlesztési központ. A központ fő feladata a legújabb technológiák szerinti, innovatív kompakt gépek kifejlesztése. A központ egyik büszkesége az a minősített „hangterem”, amely segítségével a gépek hangerejét tesztelhetik, ezen kívül a terem a gépek minősítésére is alkalmas. Szintén a központban kap helyet az a teszt-terem is, amely a gépek 24 órás vizsgálatát teszi lehetővé, elősegítve ezáltal a teljesítmény és a megbízhatóság növelését, fejlesztését.

A folyamatos fejlesztések mellett a tavaly őszén ünnepelt 40 éves évforduló alkalmából egy Gehl R190-es típusú rakodót egyedi festéssel láttak el. Ez a festés hű mása az 1973-ban piacra dobott típus festésének. A történelmi Gehl gép 2014-ben több tengerentúli kiállításon is feltűnt, reméljük Európába is eljut a retro masina.

„A technológiai változások és a folyton fejlődő gépek ellenére a Gehl hű maradt a gyökereihez: az eredetiséghez, az innovativitáshoz és a megbízhatósághoz.”

William Gehl

Forrás. www.axial.hu

Olvasta már?

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mindig lehet rájuk számítani!

Mindig lehet rájuk számítani!

Az állattartó telepen a CLAAS QUADRANT nagykockabálázókra esküsznek. „Addig hajtjuk őket, amíg csak el nem nyűjük.” Első gépüket 180 ezer bála után kü...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!