2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

CLAAS nemzetközi sajtótájékoztató I.

Agro Napló
Gyakorlatorientált, tapasztalatokra alapozott nemzetközi sajtótájékoztatót szervezett a CLAAS médiapartnerei részére. A hazai sajtó az AXIÁL Kft. közreműködésével vágott neki a hosszú, ám annál tartalmasabb útnak. A német gépgyártó óriás idén a betakarítás, silózás és az agrárinformatika területeiről „hozott” újdonságokat.

A premierre és a fejlesztéseket érintő kézzelfogható tapasztalatszerzésre egy Lipcsétől 50 km-re nyugatra fekvő Barnstädt város környékén működő Agrarunternehmen Barnstädt e.G. vállalat területén került sor. Az 5500 ha-on gazdálkodó cég mintegy 1600 ha-nyi területet bocsátott a CLAAS rendelkezésére, hogy négy állomáson bemutassa a kukorica betakarításhoz, silózáshoz, vezérlő és menedzsment rendszereihez köthető fejlesztéseit.
 

Kukoricacső-törő adaptereket érintő újdonságok

Magyarország szorosan kapcsolódik a CLAAS-hoz, nemcsak a márkaismertség miatt, hanem gyártás szempontjából is. Hosszú évek alatt a törökszentmiklósi CLAAS Hungária Kft. vált a vállalatcsoport vágóasztal kompetencia-központjává: itt gyártják és fejlesztik a gabona-, szója-, napraforgó- és kukorica kombájn-adaptereket. Ezek alól nem kivétel az újonnan bemutatott CORIO és CORIO CONSPEED kukorica adapterek sem. A legszembetűnőbb változás a szárterelő sorválasztó kúpok kialakítását érintette: a műanyag csőrök keskenyebbek, oldalvonaluk ívelt, így a kukoricaszár később érintkezik a csőr oldalsó felületével. A szabadalmazott kialakítással a szár kíméletes továbbítását biztosították még dőlt állomány esetén is. A megdőlt kukorica egyenletes és nagy betakarítási teljesítményét tovább növeli a terelőcsőrök talajjal bezárt szögén történt változtatás, ami jelen esetben 17 fok. Az alacsony szögállással csökkentették a csőveszteséget is. Opcionálisan magasított gumifülekkel is kérhető a csőr, amely a kiugró csövek ellen véd.

Mind a CORIO, mind a CORIO CONSPEED adaptereket mechanikus úton, a kornak megfelelően már nem lánccal, hanem két szöghajtóművel és kardántengellyel hajtják meg.

Az újratervezett kúpok könnyedén, szerszám alkalmazása nélkül majdnem 90 fokban felnyithatók, így játszva elérhető a burkolat alatt helyet foglaló füles behordólánc, az könnyedén tisztítható, feszíthető vagy cserélhető.

Egyre több gyártó törekszik arra, hogy adaptereinek tömege mellett minimalizálja annak geometriai méreteit is. A CLAAS az utóbbit új sorozata esetében úgy oldotta meg, hogy a csőröket felhajthatóvá alakította a koporsóra, mindezt szerszám nélkül. Ezzel a megoldással az adapter hossza 80 cm-rel lerövidül, jobb kilátást és biztonságosabb közúti szállítást tesz lehetővé.A CORIO adapterek csukható változatainál az összecsukás a megszokott módon, fülkéből oldható meg. 

A felhajtott és a rögzített csőr közti különbség

A CORIO modellek megújult törőlécekkel és egyenes törőhengerekkel dolgoznak, a CORIO CONSPEED változatokat pedig kúpos törőhengerrel szerelik. A kúpos hengerek előnye a kerületi sebességben rejlik, míg elöl kisebb, addig hátrafele haladva egyre növekszik. A szárat lassan, egyre növekvő sebességgel húzza le, míg a csövet biztosan le nem szedi. A maradék szár lehúzásáról maximális sebességgel gondoskodik. Ezzel párhuzamosan a szecskahossz először rövidebb, majd a növekvő sebességgel arányosan nő. 

Kúpos törőhenger munkája az egyes pontokon

A CORIO CONSPEED adapterek normál törőhengerek mellett hibrid törőhengerekkel is elérhetők. Ez a megoldás zöld, nedves állomány betakarításánál is ideális.

Okos terminál, okos gazdáknak

A modern gazda ismérve, hogy gépe már monitorral szerelt, sőt akadnak olyanok is, akik terminálok sokaságát telepítik be erőgépükbe, hogy különböző munkaeszközüket hatékonyan vezérelni és felügyelni tudják. A CLAAS S10-es központi monitor alternatívaként szolgál az ISOBUS-os munkaeszközök vezérlésére, mindezt márkafüggetlenül. A kormányzási rendszer és a kamerák kezelésén kívül az S10 terminál az ISOBUS munkaeszközök vezérlésére eddig is alkalmas volt, azonban a CLAAS ezt egy „facelifttel” két új funkcióval bővítette.

Automatikus szakaszolással (Section Control), mint új funkcióval elkerülhetők a nem kívánt átfedések függetlenül attól, hogy permetezőgépről, műtrágyaszóróról vagy vetőgépről van szó. A táblavégi fordulón és a táblán található, egyenetlen alakú szakaszokon történő munkavégzéshez különböző beállítási lehetőségek érhetők el. Az új funkcióval bővített terminál jól vizsgázott a gyakorlatban is: egy CLAAS ARION 550 traktorra szerelt 24 m széles függesztett permetezőgéppel reprodukálták a növényvédelmi munkát. Az átfedéseknél a rendszer azonnal aktiválódott, folyamatosan kapcsolta le a szakaszokat.

Auto Section funkció


Különösen jól jöhet a bérvállalkozók és nagyobb gazdaságok számára az S10-es terminálba újonnan beépített ISOBUS feladatkezelő (Task Management). Ehhez a CLAAS a TC Basic és TC Geo opciókat kínálja.Az irodai számítógépen lévő Task Management programmal részletes feladat kiírások hozhatók létre és vihetők át az erőgépre az egyes táblákon történő munkavégzéshez. Amennyiben szükséges, a gépkezelő bármikor módosíthatja és optimalizálhatja a kiírt feladatokat az S10 terminálban. A TC Geo lehetővé teszi a legfontosabb adatok felvételét, például az alkalmazott műtrágya vagy növényvédő szerek mennyiségét. Az adatok átvihetők a traktorról az irodai gépre és alapjául szolgálhatnak a jövőbeli feladatoknak. Így a hígtrágyát vagy a növényvédő szereket a következő alkalommal költséghatékonyan, már hozamfüggően lehet kijuttatni.

A funkcionálisan kibővített terminált a CLAAS 2017-től bocsátja partneri rendelkezésére, ezenkívül utólagos beszerelésre is lehetőség lesz a más márkával ellátott gépeknél.

Hova forduljak? Megmondom!

Talajmunkáknál vagy betakarításnál, amikor a táblán nincs viszonyítási pont, akadályoznak a domborzati viszonyok vagy hiányzik a helyismeret, a fogáskezdés vagy az optimális nyomvonal megfelelő kiválasztása sokszor nehézséget jelent a gépkezelőnek. Erre kínál megoldást a CLAAS a TURN IN funkcióval, ami a S7 vagy S10 terminállal rendelkező CLAAS automatikus kormányzási rendszerhez lesz elérhető 2017-től. A már létező kormányzási rendszerekhez a funkciót egy kóddal lehet aktiválni. Lényegében a rendszer javaslatot ad az optimális nyomvonal megközelítésére már 120 fokos ráfordulásnál. Az erőgép terminálján gombnyomásra aktiválható a funkció, egy kék vonal jelzi az optimális fordulást. A nyomvonalválasztásnál a rendszer automatikusan figyelembe veszi a körülményeket, mint például a sebesség, a kormányszögállás, a gép helyzete. Ezekre az adatokra alapozva határozza meg az optimális irányát. Amennyiben a javaslat nem felel meg a gépkezelőnek, akkor a TURN IN-nel alternatív útvonalat javasoltathat a befolyásoló tényezők megváltoztatásával. Természetesen, ha egyik nyomvonal sem felel meg, úgy a manuális beállítás is lehetőség.

Javasolt nyomvonal a fordulóhoz

A fentiek mellett a CLAAS bemutatta új felszereltségi elemekkel kiegészített JAGUAR silózó sorozatát, valamint a még komfortosabb és funkcionálisan kibővített CARGOS 700 kombi kocsikat. Ezeket részletesen tárgyaljuk az Agro Napló decemberi lapszámában.

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!